You are here: Home Motor Rijbewijs

Motor Rijbewijs

Motor Rijbewijs Rijschool Meppel
Het is een prachtig mooie lentedag, de zon schijnt, de hemel is strakblauw en jij bent vrij, vrij om je motor te pakken en een stukje te gaan toeren. Lekker over de plattelandswegen rijd je van Meppel naar Giethoorn, of naar Ommen. Bij Rijschool Peter Bonte leer jij op een veilige en verantwoorde manier de motor onder controle te krijgen en deel uit te maken van het verkeer. Hoewel motorrijden een veilige manier van verplaatsen is heb je in tegenstelling tot een auto geen behuizing om je extra te beschermen. Je bent dus erg kwetsbaar.

Cursus traject

Als je begint met motorrijles is het belangrijk om de motor te leren kennen. Hoe schakel je, hoe moet je een bocht nemen en hoe krijg je de motor onder controle zodat deze precies doet wat jij wilt. Daarna is het belangrijk om te leren hoe jij op een veilige, vlotte en vaardige manier deel kunt nemen aan het verkeer. Daarom bestaat het traject uit 2 delen.

 • Voertuigbeheersing
 • Verkeersdeelname

Voertuigbeheersing

Motorvoertuigbeheersing Rijschool Peter Bonte MeppelDe eerste les zul jij samen met je instructeur op één motor van Meppel naar het parcours in Staphorst rijden, tenzij jij bromfietservaring hebt, dan kun je zelf rijden. Hier leer je de basisprincipes van het motorrijden. Wegrijden, remmen, bochten nemen en kijken. Tijdens dit traject leer je verschillende disciplines. Er zijn 12 oefeningen waarvan er 4 verplicht worden afgenomen tijdens het examen.

 

 • Lopend achteruit parkeren (verplicht)Motorvoertuigbeheersing Rijschool Peter Bonte Meppel Groot
 • Langzame slalom (verplicht)
 • Denkbeeldige acht
 • Halve draai
 • Stapvoetsrijden
 • Wegrijden uit parkeervak
 • Uitwijkoefening (verplicht)
 • Snelle Slalom
 • Vertragingsoefening
 • Noodstop (verplicht)
 • Precisiestop
 • Halve draai links- en rechstom
 • Stopproef

Bekijk hier de filmpjes

Motor rijden (n)iets voor jou?

Weet jij niet of Motorrijden iets voor jou is dan kun je een Try-Outpakket aanvragen bij Rijschool Peter Bonte. Met een Try-Outpakket van Peter Bonte kun jij alleen of met een partner 1 uur kennismaken met motorrijden tegen een gereduceerd tarief.

 • Introductie beginselen
 • Parcours rijden
 • Introductie bijzondere verrichtingen

Solo €42,50 Duo €37,50 p.p.p.u.

Motorrijlessen

Hoeveel lessen jij nodig hebt om je motor rijbewijs te kunnen halen is van veel factoren afhankelijk. Hoe snel pak je het op, ben je bang in het verkeer, hoe ga je om met stressvolle situaties, heb jij wel eens op een schakelbrommer gereden etc.. Bij Rijschool Peter Bonte is het zaak om elk persoon als uniek te beschouwen en daardoor de lessen zo in te richten dat de cursist er het meest aan heeft.

Motor rijbewijs?

Vaak wordt er gevraagd hoeveel lessen iemand nodig heeft om zijn motorrijbewijs te halen. Het gemiddelde van Rijschool Peter Bonte zit op 16 uren, heb je schakelbrommer ervaring dan zijn er cursisten die met 10 uur hun motorrijbewijs al hebben gehaald.

Pakketten

Wil jij ook flink besparen op jouw motorrijbewijs, dan is het verstandig om te kijken of er een pakket is dat bij jouw past. Rijschool Peter Bonte helpt jou bij het maken van de juiste keuse, “advies op maat”.

Rijschool Peter Bonte is lid van de KNMV

Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging KNMV

Verschillende rijbewijzen

Motorrijbewijs A1

Ben jij jonger dan 20 jaar dan mag je alleen examen doen voor het motorrijbewijs A1. Dat houdt in dat je vanaf 17 jaar al mag gaan lessen op een “lichtgewicht” motor van maximaal 11kw. Je kunt dan je in combinatie met een theorie-examen en je bijzondere verrichtingen je rijbewijs halen voor je motorrijbewijs A1.

Motorrijbewijs A2

Ben jij 20 jaar of ouder dan kun jij direct les nemen op een “middenklasse” motor van maximaal 35kw. Heb je je A1 Rijbewijs al dan hoef jij niet opnieuw je theorie-examen of de bijzondere verrichtingen te halen om je A2 motorrijbewijs te halen, maar wel weer een praktijkexamen.

Motorrijbewijs A

Ben jij 24 jaar of ouder dan kun je direct voor een onbeperkt motorrijbewijs gaan, wel moet je de bijzondere verrichtingen en je theorie examen halen, voordat je examen mag doen voor je laatste examen de verkeersdeelneming.

Theorie Examen

Om een motorrijbewijs te kunnen halen wordt van je verwacht dat je alle verkeersregels kent. Hoe hard mag je in de bebouwde kom, mag je parkeren naast een gele lijn en wat moet je als je een brandweerauto in je spiegel ziet met zijn zwaailichten aan. Dit zijn allemaal vragen die voor kunnen komen op een theorie-examen. Op het theorie-examen worden twee belangrijke onderdelen getoetst, te noemen:

 • Verkeersregels
 • Verkeersinzicht

Lees meer over het theorie-examen

Praktijkexamen

Tijdens het praktijkexamen laat jezien dat jij het voertuig onder controle hebt, het verkeer goed kunt inschatten en je voldoende kunt aanpassen aan de verkeerssituatie. Het praktijkexamen duurt ongeveer 35 minuten en vraagt Rijschool Peter Bonte voor je aan. Als je geslaagd bent voor je motorrijbewijs dan kun je naar het stadskantoor of gemeentehuis van jouw woonplaats om je rijbewijs aan te vragen. Er zit vaak een vertraging tussen van ongeveer anderhalf uur.

Pakketten

Solo lessen

Voordeel pakket

€600,-€550,-
Betaal 10 lessen en krijg 1 gratis

Duo lessen

Voordeel pakket

€495,- pp€450,- pp
Betaal 10 lessen en krijg 1 gratisDuo lessen